Dzisiaj jest 11 gru 2019, 23:56



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
 SBC H nie działa 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:57
Posty: 179
VIN: WDB2110221A855***
Mercedes: Mercedes W211 E320 CDI V6
Lokalizacja: Koszalin
Cześć koledzy. Wrócę do tematu.
Nie działa mi SBC HOLD, do którego się przyzwyczaiłem.

Mechanik twierdzi, że na SD nie ma żadnych żadnych błędów od SBC, dodatkowo wymieniłem sztywne przewody hamulcowe bo korodowały. Nowy płyn i procedura odpowietrzania przeszła bez problemu. Błędów od akumulatorów nie ma (nowe obydwa, rok temu wymieniane).

Wybierak sprawdzony. Jeszcze wyczytałem, że jeden z forumowiczów, jak mu nie działało SBC H, wymienił przekaźnik znajdujący się na plusie małego akumulatora. Znajduje się na podszybiu, przy mechanizmie wycieraczek.

Jego uszkodzenie powinno dawać jeszcze jakieś inne objawy, za coś jeszcze jest odpowiedzialny?
Jak to zdiagnozować?
Dziękuję


19 lis 2018, 15:49
Wyświetl profil
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 mar 2015, 23:18
Posty: 383
VIN: WBD2112821X177193
Mercedes: E320 4Matic
Lokalizacja: MZ/Kęty
Słabo szukasz na forum, zainicjuj błąd sbc h i wtedy zrób test na sd :D


19 lis 2018, 21:36
Wyświetl profil
Użytkownik

Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:57
Posty: 179
VIN: WDB2110221A855***
Mercedes: Mercedes W211 E320 CDI V6
Lokalizacja: Koszalin
Hej.
Dzięki za informację. Może ten od SD nie za bardzo wie jak do końca wykorzystać te narzędzie.
Może bym mu coś podpowiedział, po Waszych wskazówkach.

Wiele razy wyskoczył mi błąd o niedostępności SBC H, więc czy ten błąd jest zapisany i można go odczytać na SD czy to trzeba w czasie rzeczywistym odczytywać?
Jeżeli tak to mam prośbę, w którym miejscu w SD szukać tego błędu, bo podejrzewam, że macior szachcior nie będzie wiedział, skoro do tej pory nic nie wyczytał.
Dziękuję


20 lis 2018, 10:24
Wyświetl profil
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2014, 11:46
Posty: 2030
VIN: WDB2110721B......
Mercedes: w211 E50 Japan
Lokalizacja: 061
W SBC nie będzie błedów, ponieważ sbc-h, to nie sprawa pompy sbc, ona to tylko wykonuje.
Odpowiedzialny za to jest moduł esp, błąd będzie wybieraka biegów w module esp w zdarzeniach.
Zmień mechanika.
pozdro

_________________
Pokaż mi swoje auto, a powiem Ci kim jesteś.....

Mechanika - Elektronika - MERCEDES - Poznań


20 lis 2018, 19:29
Wyświetl profil
Użytkownik

Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:57
Posty: 179
VIN: WDB2110221A855***
Mercedes: Mercedes W211 E320 CDI V6
Lokalizacja: Koszalin
Cześć.
No zmieniłbym z chęcią, nawet próbowałem do Ciebie Macieju ostatnio się dodzwonić. Pewnie miałeś ode mnie z tysiąc nieodebranych telefonów:)
Wspierał mnie w tych bataliach kolega Krzysztof z Darłowa, który u Ciebie serwisuje od lat auto.
Może mi się kiedyś uda dodzwonić, ale to pewnie takie prawdopodobieństwo jak te, że RMF FM z loterią do mnie oddzwoni...:)

Idąc tym tropem to nawet przy kończącej się pompie SBC H powinno działać?
Dodatkowo zrobiłem test wybieraka i komputer prawidłowo odczytuje położenie wybieraka (D na zegarach to D na komputerze itp.)
Kończąc, w zdarzenia ESP będzie informacją o błędzie, który naprowadzi dlaczego może nie działać SBC HOLD?

Dziękuję


21 lis 2018, 11:49
Wyświetl profil
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2014, 11:46
Posty: 2030
VIN: WDB2110721B......
Mercedes: w211 E50 Japan
Lokalizacja: 061
Stan pompy nie ma wpływu na działanie sbc-h. Wybierak będzie prawidłowo odczytywany na SD, bo jakby nie był to byś nie jechał. W zdarzeniach ESP będzie błąd komunikacji z wybierakiem, ale tylko w zakładce pamięć zdarzeń. Wybierak jest winny braku sbc-h. Napisz sms.
pozdro

_________________
Pokaż mi swoje auto, a powiem Ci kim jesteś.....

Mechanika - Elektronika - MERCEDES - Poznań


21 lis 2018, 15:06
Wyświetl profil
Stały Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 wrz 2014, 13:21
Posty: 828
Lokalizacja: Gołańcz-Wągrowiec
VIN: WDB2110261A301---
Mercedes: w211 E320 CDI
Lokalizacja: Gołańcz
Przypadek z SBC HOLD miałem i ja. Wymienialiśmy nawet wybierak u mnie jak i moduł ESP, i też nie pomogło. ;) Nie zawsze on jest odpowiedzialny za nie działanie tej funkcji . Każdy ma inny przypadek, dlatego najpierw dobra diagnostyka ,a nie zgadywanki. ;) Niestety wiemy jakie podejście jest większości mechaników, nie ma błędu-nie ma usterki. Lub drugie, jak usunę błąd to usunę usterkę. :lol:


23 lis 2018, 20:49
Wyświetl profil
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2014, 11:46
Posty: 2030
VIN: WDB2110721B......
Mercedes: w211 E50 Japan
Lokalizacja: 061
Tylko u Ciebie był komunikat na czerwono, to jeszcze inny przypadek ;)

_________________
Pokaż mi swoje auto, a powiem Ci kim jesteś.....

Mechanika - Elektronika - MERCEDES - Poznań


23 lis 2018, 23:30
Wyświetl profil
Online
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sty 2015, 01:13
Posty: 3691
VIN: WDB2112221A******
Mercedes: S211 320CDI
Lokalizacja: HOLLYŁÓDŹ
Będę monotonny ale sprawdziłbym prąd.
Sam miałem kilka razy braki holda po zakupie auta
bo akurat się kończyły oba aku.
Dla mnie hołd podpada pod funkcje komfortowe.
Ale to tylko taka moja teoria (choć zmieniłem Aku i się nie powtórzyło).

_________________
Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie. (Aksjomat Cole'a)


24 lis 2018, 00:02
Wyświetl profil
Użytkownik

Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:57
Posty: 179
VIN: WDB2110221A855***
Mercedes: Mercedes W211 E320 CDI V6
Lokalizacja: Koszalin
Hej.
Oba akumulatory są roczne, dobrej jakości. Nie mam komunikatów o rozładowanym aku. Wyłączeń komfortu też nie ma.

Ale, nie wiem, po miesiącu hold wrócił, ciekawe na jak długo. Czyżby teoria o zdolnościach do samoregeneracji Mercedesa była prawdziwa?:)
Pzdr


24 lis 2018, 10:07
Wyświetl profil
Nowy Użytkownik

Rejestracja: 06 lut 2017, 17:41
Posty: 4
VIN: wdb2112261a345227
Mercedes: s211+w123+w201
Lokalizacja: Łódź
Cześć,
Czy przyczyną może być krańcówka drzwi, np. kierowcy? Mi kiedyś sbc-h nie załączało się oraz nie miałem czerwonego komunikatu o otwartych drzwiach podczas jazdy, toczenia się auta, wymieniłem krańcówkę, sbc-h powróciło i działa nadal. Chyba że to przypadek:)
Pozdrawiam


11 gru 2018, 03:53
Wyświetl profil
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 mar 2017, 16:30
Posty: 74
VIN: WDB2112421A289668
Mercedes: S211
Lokalizacja: Chorzów
Miesiąc temu sporadycznie u mnie też pojawiał się brak SBC H było tak przez tydzień może rano brak gdy wracałem do domu z pracy to już był teraz już działa i to że nic przy tym nie grzebałem i działa niepokoi mnie bardziej niż jak nie działało... wiem nie pomogłem


11 gru 2018, 10:25
Wyświetl profil
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2016, 14:00
Posty: 142
VIN: WDB211...
Mercedes: 320CDI 2005 Avandgarde
Lokalizacja: Żyrardów
Witam, miałem dziś taką sytuację, rano żona odpala auto, od razu czerwony błąd z ikonką akumulatora. Pojechała do mechanika, zgasiła auto i... już go nie mogła uruchomić, zero prądu. Mechanik podłączył swój akumulator i auto odpaliło. Sprawdził ładowania i na tylnym było 14.0V a na przednim zaledwie 3.0V. Powiedział, że do wymiany jest przedni akumulator i to jak najszybciej. Ok, żona szybko pojechała, kupiła nowy mały akumulator, sprzedawca od razu wymienił, sprawdził ładowanie, na tylnym 14.0V na przednim 13.7V. Zero błędów wszystko ok. Żona podjechała pod supermarket, naciska hamulec i... info na zegarach, że SBC H niedostępne (SBC Hold unavailable! See owner's Man.). I tak już do końca dnia. Jutro postaram się wykasować wszystkie błędy, żyję nadzieją, że może gdzieś jakieś wskoczyły i wykasowanie pomoże, ewentualnie nowy mały akumulator stał w sklepie na półce dłuższy czas i nie jest w pełni naładowany i to jest przyczyną. Gorzej jeśli nie...

Pozdrawiam


24 sty 2019, 22:57
Wyświetl profil
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sty 2019, 11:06
Posty: 65
VIN: WDB2112651A235132
Mercedes: S211 E320
Lokalizacja: Wrocław
Ja już sam nie wiem, w co wierzyć, ale byłem swego czasu na SD z czymś tam i też sprawdzałem mały akumulator (nie ładował się - ale w sumie taniej by wyszło jakbym zdjął filtr - klemy miał całe skorodowane i to mogło ;) być przyczyną) - w każdym razie facet mówił, że nowy akumulator trzeba zaadaptować - najpierw po włożeniu uruchomić światła, dmuchawę, ogrzewanie szyby, coś tam jeszcze - tak poczekać kilka minut i uruchomić silnik z tym zestawem odbiorników i tak sobie mają chodzić z 2 minuty). A że mnie już nic nie dziwi i że to nic nie kosztowało, to tak zrobiłem i po wymianie nie miałem żadnych problemów z sbc-h itp (ale przed wymianą też nie miałem). Tłumaczył to tak, że o ile tylny jest wpięty pod moduł sterujący, tak przedni już nie i że jak auto zapamięta, że jest rozładowany, tak już będzie pamiętał i trzeba to zaadaptować tak albo pod SD.


25 sty 2019, 07:56
Wyświetl profil
Mentor
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2018, 14:42
Posty: 1019
VIN: WDB2112651A
Mercedes: S211 3.2 M112 Avantgarde
Lokalizacja: Łódź
Jeśli piszesz o adaptacji małego Aku to jest pewna nieścisłość...ponieważ mały Aku załącza się tylko w trybie awaryjnym , więc nie adaptowałeś małego Aku tylko duży bo mały niestety był odłączony,a załącza go przekaźnik na podszybiu i tylko wtedy kiedy napięcie dużego Aku spadnie poniżej poziomu krytycznego dla instalacji auta...a objawia się to drugim poziomem odłączenia odbiorników elektrycznych w aucie, m.in. oświetlenia wnętrza.... wszystko na temat działania i zależności dwóch Aku poniżej...
Jeśli dobrze pamiętam...jak coś podkręciłem to mnie poprawcie...
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190125/47f0d87c81c5ecb8c137eca98071a21d.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190125/c50d86ff40fe559e92438c68272a7ea3.jpg[/img]


25 sty 2019, 09:06
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.