Witam serdecznie. Jestem nowym uzytkownikiem zarowno samochodu jak i forum wiec mam nadzieje, ze bledy zostana mi wybaczone. Do rzeczy. Klape bagaznika bezproblemowo otwieram z pilota, przyciskiem w drzwiach kierowcy ( puki go trzymam klapa wedruje do gory, ale w momencie puszczenia zatrzymuje sie). Zamykam rowniez bezproblemowo przyciskiem znajdujacym sie na klapie. Problem zaczyna sie gdy probuje otworzyc klamka znajdujaca sie nad tablica rejestracyjna. Klapa odskakuje, ale sie nie otwiera. Sugeruja mi wymiane zamka. Czy ta opinia ma potwierdzenie w Waszym doswiadczeniu?, sa to jednak znaczne koszty bo slyszalem o 1300 PLN. Przegladalem forum, ale nic nie znalazlem pasujacego do mojego problemu. Prosze o rade i sugestie.
Musisz rozebrać tylną klapę, jest tam zespół ryglujący (to właśnie w nim jest klamka), popatrz tam, może coś się złamało/ odczepiło/ wypięło... ja bym raczej obstawiał, że stycznik który naciska klamka jest uszkodzony albo masz tam uszkodzoną wtyczkę i dlatego klapa nie dostaje sygnału, że naciskasz klamkę i się nie otwiera. Prawdopodobnie mam taki stycznik w swoim starym zespole ryglującym. Gdyby się okazało, że to to, to mogę Ci opylić w dobrych pieniądzach.
btw. otwieranie z przycisku w drzwiach działa Ci prawidłowo- na początku otwierania trzeba trzymać przycisk cały czas, po 2-3 sekundach już możesz puścić.
Nie wiem kto Ci doradza wymienić zamek- sam zamek jest w klapie niżej, kosztuje w ASO około 1000, zespół ryglujący jest droższy. Być może mówi "zamek", chodzi mu o klamkę (zespół ryglujący). Są to 2 zupełnie różne rzeczy, więc jeśli byś się zdecydował na zakup, to się nie pomyl, bo nie widzę tu żadnych problemów z ZAMKIEM, a właśnie z KLAMKĄ (zespołem ryglującym).
Dzięki serdeczne za wskazówki mimo niedzieli (nie liczyłem na tak szybką pomoc). Oczywiście w podjęciu decyzji co do dalszych moich kroków Twoją radę będę brał pod uwagę.
witam , dziś łapie za klamke od bagażnika w kombi i nie ma reakcji , zamek nie otwiera ... co to może być ? jak otworzyć klape od środka ? czy po wejściu od środka , ściagne normalnie tapicerke od klapy ? robił ktoś taki myk ?
-- 12 lis 2015, 17:21 --
Nie działa nie tylko klapa dziś się okazuje ... Nie ma tez nagle świateł wstecznego i nie działa tylna wycieraczka , spryskiwacz chodzi ... co mają wspólnego te 3 rzeczy ? Klapa się nie otwiera,wycieraczka i wsteczne światła ... gdzie zaglądać ? pomoże ktoś ?
Wspólne jest to, że wysiadła Ci elektryka klapy. Spryskiwacz działa ciśnieniowo i chyba jest raczej z przodu zasilany (podawany płyn). Jak tam czerwone światełka? W lampach klapy i dodatkowe na spojlerze?
_________________ Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie. (Aksjomat Cole'a)
12 lis 2015, 17:49
gregor198888
Nowy Użytkownik
VIN: WBD2112071B440725
Mercedes: E 200 CDI KOMBI
[quote="gregor198888"]acha ... sprawdze swiatelka , ale chyba swiecą ... gdzie szukac przyczyny ... ? a co najważniejsze czy otworze klape po zdjęciu tapicerki od środka ?
Nie polecam ściągania tapicerki z klapy bagażnika bez wcześniejszego jej otwarcia jest to fizycznie niemożliwe. Klapę można otworzyć mechanicznie: 1. Dostań się do bagażnika od środka samochodu. Jeżeli masz zaciągnietą roletę zwiń ją. 2. Dokładnie na środku tapicerki klapy bagażnika jest plastikowa zaślepka uwolnij ją pod nią jest " cyngwajster" do mechanicznego otwarcia klapy bagażnika.
Powyższą procedurę można stosować przy całkowitym rozładowania akumulatora. Tylko w tym przypadku rozpoczynamy wejście do samochodu kluczem mechanicznym przez drzwi kierowcy.
Powodzenia.
Ps. Tapicerkę dementuje się od "dołu" Jednak żeby wszystko zmontować trzeba również zdjąć osłony szyby tylnej delikatnie na zatrzaskach. Montaż również przeprowadź od dołu.
Mercedes uznał, że klapa w kombi jest: - zbyt duża i ciężka - wystaje poza obrys auta ze względów bezpieczeństwa zamykanie umożliwił tylko z guzika klapy.
_________________ Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie. (Aksjomat Cole'a)
Jest to trochę irytujące . Domykanie szyb trzeba być przy aucie i trzymać kulczyk... Klapy nie można zamknąć bo jest "taka niebezpieczna" .
Ale już nie marudzę trzeba się przyzwyczaić ...
A jest taka funkcja jak zamykanie szyb przy wykryciu opadu deszczu ? (domyślam się ze mercedes stwierdzi ze bezpieczniej zalać auto niż zamykać bez kontroli użytkownika )
Z tego co pamiętam to VW to ma.
Pytanie czy ktoś już wpadł na pomysł jak można zamykać tą klapę zdalnie ?
Hej!! Pewnie za pozno odpowiadam na ten temat...ale czemu nie.... Mialem podobny problem z klapa....nie otwierala sie z "klamki"...ALE otwierala sie na zapalonym silniku...rozwiazaniem okazal sie nowy akumlator.
Ale mam wiekszy problem...po nacisnieciu przycisku zamykania na klapie.....schodzi ona ladnie w dol wolno i lagodnie....ale samo domykanie sie jest fatalne!! poprostu klapa trzaska jak by cos przed samym domknieciem puszczalo???
witam wszystkich podepnę się pod temat mam mały problem z zamykaniem z przycisku w kombi w211 nie działa zamykanie trzeba ręcznie, przycisk wymieniony i nic podświetlenie działa czy są jakieś pomysły, w sedanie wiem gdzie szukać przyczyny, a w kombi już nie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość